Banner KPN

Defensieve portefeuille

Dividend portefeuille

Portefeuille NL

ETF portefeuille

Pensioen portefeuille

Hoog divident portefeuille

GE HealthCare | Groeipotentieel voor aantrekkelijke beursdebutant

De Tip van de Week is een stabiele groeier in de defensieve markt voor medische apparatuur. Een verdere margeverhoging zal de waarderingskloof met de concurrentie verkleinen.

GE HealthCare Technologies werd begin dit jaar afgesplitst van het Amerikaanse conglomeraat General Electric en kreeg een beursnotering aan de Nasdaq. GE houdt nog circa 20% van de aandelen. Beleggers hebben de beursdebutant snel in de armen gesloten, want de koers is sindsdien met ruim 40% gestegen. Er zit nog meer in het vat.

Als een vooraanstaande fabrikant van medische apparatuur combineert GE HealthCare structurele groei met een defensief profiel. Door de vergrijzing zal de vraag naar gezondheidszorg voorlopig harder blijven groeien dan het BBP. Volgens schattingen van de VN zal de bevolking van 65 jaar en ouder vier keer sneller toenemen dan de rest van de wereldbevolking, met meer dan 1 miljard senioren wereldwijd tegen 2030.

DOMINANTE MARKTPOSITIE

Dat levert mooie groeikansen op voor GE HealthCare. Het bedrijf is goed gepositioneerd in de aantrekkelijke markt voor medische apparatuur en boekt 70% van zijn omzet met apparaten voor medische beeldvorming, zoals CT-scanners, echografiesystemen en MRI-scanners. Wereldwijd heeft het hier de nummer 2-positie, achter het Duitse Siemens Healthineers. De totale markt waarop GE HealthCare actief is, heeft een omvang van $84 mrd en groeit afhankelijk van het marktsegment met 3% tot 7% per jaar.

Vooral op het gebied van ultrasound apparatuur heeft het bedrijf een ijzersterke marktpositie. Deze divisie vertegenwoordigt 19% van de omzet en is met een marktaandeel van 26,4% wereldwijd de grootste, ver voor Philips (14%) en Siemens Healthineers (4%). De Amerikanen hebben hier veruit de breedste portefeuille en zouden daarom in staat moeten zijn om hun marktaandeel